14 Aralık 2014 Pazar

Humus

meze


Malzemeler

250 gram nohut, 1 orta boy soğan, 5 yemek kaşığı tahin, 3 diş ezilmiş sarmısak, 3 yemek kaşığı limon suyu, 2 çay kaşığı kimyon, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, tuz.

Hazırlanışı

Nohutu 10 saat süre ile tuzlu soğuk suda bırakın, süzün. Soğanın kabuklarını soyun, bütün olarak önceden ıslatılmış nohut ile birlikte bir tencereye yerleştirin. Nohutları üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıp ince dış kabukları soyulmaya başlayıncaya kadar haşlayın, süzün, soğanı atın. Nohutlar soğuduktan sonra parmaklanırınızla kabuklarını soyun, mutfak robotu ile un haline getirin. Çukur bir kapta tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve kimyonu iyice karıştırın, tuzunu ayarlayın, nohuda ilave edin, tekrar karıştırıp yayvan bir tabağa alın. Servis yaparken üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirin. Sarımsak ve kimyon miktarlarını ağız tadınıza göre, kıvamını da su ilave ederek son karıştırma sırasında ayarlayabilirsiniz.
 Afiyet Olsun.


Fasulye Ezmesi

meze,fasulye,ezme


Bu tarifi mutlaka misafir davetinizde menünüze dahil etmelisiniz, tadı enfes oluyor ve misafirleriniz sizden tarifini istiyor J

Malzemeler

1 su bardağı kuru fasulye, 3 yemek kaşığı tahin, 2 diş sarımsak, 3 yemek kaığı limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, tuz


Hazırlanışı

Fasulyeleri bir gece önceden ıslatın, süzün, bir tencerede beş dakika haşlayın. Haşlama suyunu dökün, fasulyelerin üzerini üç parmak geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz koyup yumuşayıncaya kadar haşlayın. Fasulyelerin kabukları ayrışmaya başlayınca süzün, soğuduktan sonra havan veya mutfak robotu ile iri taneli un haline getirin. Haşlanmış, soyulmuş, ezilmiş fasulyeleri bir kapta tahin, rendelenmiş sarmısak, limon suyu ile karıştırın, tuzunu kontrol edin, yayvan bir tabağa alın. Servis yaparken üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirin.


Afiyet Olsun.

Zoraki Kral

film,sinema

Oyunculuk ve senaryonun muhteşem buluşmasıyla ortaya çıkan sağlam bir biyografi, filmde kendinizden mutlaka bir şeyler bulacaksınız, şiddetle tavsiye ediyorum.
iyi seyirler...


12 Aralık 2014 Cuma

Cevizli İncir Tatlısı

incir tatlısı

Malzemeler

250 gram kuru incir, 1-2 kabuk tarçın, 2 karanfil, 1 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm, 1 su bardağı ceviziçi, 1 su bardağı fındık içi, 1 bardak ılık süt, 1 bardak su.

Hazırlanışı

İncirleri içinde karanfil ve kabuk tarçın olan suda 15 dakika haşlayın. Süzün. Üzümü ayıklayın, ceviz içi ve fındık içini dövün ve karıştırın. Soğumuş incirleri diplerinden doldurun. Bir tencereye dizin. Üzerlerine ılık sütü döküp yarım saat bekletin. Çukur bir kapta bir bardak toz şekeri bir bardak su ile karıştırıp koyu bir şurup elde edin ve İncirlerin üzerine dökün. Ağır ateşte 15-20 dakika pişirin.
Soğuk servis yapın. Fındık yerine antep fıstığı kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz incirlerin üzerine kaymak parçaları koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Arnavut Ciğeri


ciğer

Malzemeler

Arzuya göre kuşbaşı doğranmış dana ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 iri soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, un, kızartma için sıvı yağ.

Hazırlanışı

Dana ciğerini yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Yayvan bir kaba alın. Üzerlerine süt dökerek daha gevrek olmaları için 1-2 saat bekletin.
Soğanın kabuğunu soyun ve uzunlamasına ortadan bölün. Ince olarak yarım ay şeklinde doğrayın. Bir kapta tuz ile ovun, sudan geçirin ve süzün. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın, sumak ile birlikte soğana ilave edin. Karıştırın, servis için kullanacağınız kapaklı bir kabın kenarına koyun.

Ciğerleri çıkartın, süzün ve una bulayın. Derince bir tava veya kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın. Iki avucunuzla alacağınız unlanmış ciğerleri sallayarak fazla unlarının gitmesini sağlayın. Tavaya atın ve bir kevgir ile durmadan karıştırarak iki dakika süre ile kavurun. Yağını süzerek çıkartın, içine maydanoz- soğan piyazını koymuş olduğunuz kaba alın. Tuzunu serpin ve kapağını örtün. Kalan ciğerleri de aynı şekilde kızarttıktan sonra hepsinin üzerine kırmızı pul biberi serpin. Sıcak servis yapın. Bu yemeği kuş başı yerine yaprak kesilmiş ciğer ile de yapabilir, yanına soğan piyazı yerine üzerine dereotu koyabilirsiniz. Pişen ciğerleri kapaklı sahana, piyazın yanına hemen konmasının amacı soğan, maydanoz ve ciğer kokularının birbirlerine sinmesini sağlamaktır. Ciğerleri yağda ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar sert olur.

Arzu ederseniz ciğerlerin üzerine pul biber serpmek yerine masaya küçük kaplar için de kekik, toz kırmızı biber koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


10 Aralık 2014 Çarşamba

Babagannuş

meze,rakı mezesi

Malzemeler

1 patlıcan, 2 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı tahin, yarım çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı limon suyu, 2 

Hazırlanışı

yemek kaşığı yoğurt, 2 kaşık zeytinyağı.
Patlıcanı közleyin, ince akan bir musluk altında küçük bir bıçak veya parmaklarınızla kabuğunu soyun, sapını atın ve çatalla ezerek püre haline getirin.
Üzerine ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu ve yoğurdu ekleyin, iyice karıştırın.
Servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Yanında kızarmış ekmek ile servis yapabilirsiniz. Süslemek için pul biber veya maydanoz kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

8 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

yaprak sarma,zeyrinyağlı,sarma

Malzemeler
500 gram salamura yaprak
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet domates (kabukları soyulmuş, ufak doğranmış)
1,5 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 yemek kaşığı nane
2 adet kesme şeker
Tuz, karabiber
Pişerken eklemek için
2 su bardağı ılık su
Piştikten sonra üzeri için
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazirlanışı

Öncelikle pirinci kaynar suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin.
Suyunu süzüp iyice yıkayın.

Soğanı doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun.

Kesme şeker ve tuzu bu esnada katarsanız daha lezzetli oluyor. Kesme şeker ve tuzu katın.

Soğanlar şeffaflaşınca dolmalık fıstıkları ilave edip renkleri değişinceye kadar kavurun.

Pirinçleri ekleyin.

Yaklaşık 1-2 dakika kavurup domatesleri, kuş üzümünü, yeni baharı ve karabiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.

Ocağın altını kapatın.

Yaprakları kaynar suya ekleyip çıkarın ve bol soğuk suda yıkayın.

Yapraklarınızı açarken yırtık olanları kenara ayırıp tencerenin altına dizin.

Açtığınız yaprakların uç kısımlarını kopartın.

Açtığınız her yaprağın geniş olan kısmına bir miktar iç harçtan koyup, önce kenarları kapamak sureti ile parmak şeklinde sarın.

Genişçe bir tencereye dizmeye başlayın.

Tüm iç harcınız ve yapraklarınız bitine kadar bu işlemi yapın.

Pişirmeye başlarken tüm yaprakların üzerine açılmamaları için bir tabak kapatın.

Tencerenin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve orta ateşte tencerenin ağzını kapatıp suyun tamamını çekene kadar pişirin. (Yapraklarınız taze ise pişirme suyuna tuz ilave edebilirsiniz).

Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp bir beş dakika dinlendirin.

Üzerine 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirip yaklaşık yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.

Yanında limon dilimleri ve bol maydanoz ile servis yapın.

Afiyet Olsun.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...