Malzemeler
Arzuya
göre kuşbaşı doğranmış dana ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 iri soğan, 1 demet
maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, un, kızartma için
sıvı yağ.
Hazırlanışı
Dana
ciğerini yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Yayvan bir
kaba alın. Üzerlerine süt dökerek daha gevrek olmaları için 1-2 saat bekletin.
Soğanın
kabuğunu soyun ve uzunlamasına ortadan bölün. Ince olarak yarım ay şeklinde
doğrayın. Bir kapta tuz ile ovun, sudan geçirin ve süzün. Maydanozu yıkayın,
saplarını atın, yapraklarını kıyın, sumak ile birlikte soğana ilave edin.
Karıştırın, servis için kullanacağınız kapaklı bir kabın kenarına koyun.
Ciğerleri
çıkartın, süzün ve una bulayın. Derince bir tava veya kızartma tenceresinde
sıvı yağı kızdırın. Iki avucunuzla alacağınız unlanmış ciğerleri sallayarak
fazla unlarının gitmesini sağlayın. Tavaya atın ve bir kevgir ile durmadan
karıştırarak iki dakika süre ile kavurun. Yağını süzerek çıkartın, içine
maydanoz- soğan piyazını koymuş olduğunuz kaba alın. Tuzunu serpin ve kapağını
örtün. Kalan ciğerleri de aynı şekilde kızarttıktan sonra hepsinin üzerine
kırmızı pul biberi serpin. Sıcak servis yapın. Bu yemeği kuş başı yerine yaprak
kesilmiş ciğer ile de yapabilir, yanına soğan piyazı yerine üzerine dereotu
koyabilirsiniz. Pişen ciğerleri kapaklı sahana, piyazın yanına hemen konmasının
amacı soğan, maydanoz ve ciğer kokularının birbirlerine sinmesini sağlamaktır.
Ciğerleri yağda ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar sert olur.
Arzu
ederseniz ciğerlerin üzerine pul biber serpmek yerine masaya küçük kaplar için
de kekik, toz kırmızı biber koyabilirsiniz.
Afiyet
Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder