Zeytinyağlı yaprak sarmayı sevmeyeniniz yoktur, ben de çok severim, kayınvalidemin yaptığı Ermeni usulü yaprak sarmayı tadınca bu tadı daha da çok sevdim, denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler
·
2 Su Bardağı pirinç
·
1 1/2 Kg Kuru Soğan
·
2 Çorba Kaşığı Çam Fıstığı
·
2 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü
·
2 Tatlı Kaşığı Yenibahar
·
1 Çay Kaşığı Tarçın
·
2 Çay Bardağı Zeytinyağı
·
4 Adet Kesme Şeker
·
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
·
2 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
·
1 Demet Taze Nane
·
1 Demet Dereotu
·
1 Demet Maydanoz
·
1 Adet Limon
·
250 Gr Salamura Tokat Yaprağı
·
Tuz
Hazırlanışı
Soğanlar yemeklik doğranır ve orta ateşte yağda, şekerler de konulup
karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Ayrı bir kapta fıstıklar tencereden alınan bir kaşık yağla kavrulur ve
soğana katılır.
Pirinç ve tuz konulup kavurmaya devam edilir.
Pirinçler uzamaya başlayınca, sıcak suda bekletilmiş üzümler ilave
edilir 1- 2 kere daha çevrilip çok ince doğranmış yeşillikler ve baharatlar
ilave edilir, iyice karıştırılıp, kapağı kapanır ve demlenmeye bırakılır.
Yapraklar haşlanır, durulanır,
İç harç ılınınca bir tencerenin dibine 2 sıra yaprak döşenir, dolmalar geniş
sarılır ve tencereye dizilir aralarına çok ince doğranmış limon dilimleri
yerleştirilir.
Üstüne bir tabak kapatılır, 2 bardak su konulur önce harlı, sonra orta
ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Soğuk servis yapılır.
Afiyet Olsun J
1 yorum:
sevgili kardeşim dolmanın püf noktası. ( yapraklar ince damarlı olmalı salamura kullanıyorsan en az 10 dk kaynat hem yumuşar hem kolay sarılır bunun için tokat erbaa narenciye yapraklarını kullanmanı tavsiye ederim.)kaynattıktan sonra yaprakların adamakıllı soğumasını bekle kolay ayrılır.sarmaya başlarken tencerenin dibine 2 kat yaprak ser.ve dizmeye başla dizme işi bitince üstüne tabak kapat ve ağırlık koy piştikten sonra gece boyunca kapağını açma ve tamamen soğusun.ertesi gün dolmaları tabağa alıp servis yapabilirsin.
Yorum Gönder