12 Aralık 2014 Cuma

Cevizli İncir Tatlısı

incir tatlısı

Malzemeler

250 gram kuru incir, 1-2 kabuk tarçın, 2 karanfil, 1 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm, 1 su bardağı ceviziçi, 1 su bardağı fındık içi, 1 bardak ılık süt, 1 bardak su.

Hazırlanışı

İncirleri içinde karanfil ve kabuk tarçın olan suda 15 dakika haşlayın. Süzün. Üzümü ayıklayın, ceviz içi ve fındık içini dövün ve karıştırın. Soğumuş incirleri diplerinden doldurun. Bir tencereye dizin. Üzerlerine ılık sütü döküp yarım saat bekletin. Çukur bir kapta bir bardak toz şekeri bir bardak su ile karıştırıp koyu bir şurup elde edin ve İncirlerin üzerine dökün. Ağır ateşte 15-20 dakika pişirin.
Soğuk servis yapın. Fındık yerine antep fıstığı kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz incirlerin üzerine kaymak parçaları koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


Arnavut Ciğeri


ciğer

Malzemeler

Arzuya göre kuşbaşı doğranmış dana ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 iri soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, un, kızartma için sıvı yağ.

Hazırlanışı

Dana ciğerini yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Yayvan bir kaba alın. Üzerlerine süt dökerek daha gevrek olmaları için 1-2 saat bekletin.
Soğanın kabuğunu soyun ve uzunlamasına ortadan bölün. Ince olarak yarım ay şeklinde doğrayın. Bir kapta tuz ile ovun, sudan geçirin ve süzün. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın, sumak ile birlikte soğana ilave edin. Karıştırın, servis için kullanacağınız kapaklı bir kabın kenarına koyun.

Ciğerleri çıkartın, süzün ve una bulayın. Derince bir tava veya kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın. Iki avucunuzla alacağınız unlanmış ciğerleri sallayarak fazla unlarının gitmesini sağlayın. Tavaya atın ve bir kevgir ile durmadan karıştırarak iki dakika süre ile kavurun. Yağını süzerek çıkartın, içine maydanoz- soğan piyazını koymuş olduğunuz kaba alın. Tuzunu serpin ve kapağını örtün. Kalan ciğerleri de aynı şekilde kızarttıktan sonra hepsinin üzerine kırmızı pul biberi serpin. Sıcak servis yapın. Bu yemeği kuş başı yerine yaprak kesilmiş ciğer ile de yapabilir, yanına soğan piyazı yerine üzerine dereotu koyabilirsiniz. Pişen ciğerleri kapaklı sahana, piyazın yanına hemen konmasının amacı soğan, maydanoz ve ciğer kokularının birbirlerine sinmesini sağlamaktır. Ciğerleri yağda ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar sert olur.

Arzu ederseniz ciğerlerin üzerine pul biber serpmek yerine masaya küçük kaplar için de kekik, toz kırmızı biber koyabilirsiniz.

Afiyet Olsun.


10 Aralık 2014 Çarşamba

Babagannuş

meze,rakı mezesi

Malzemeler

1 patlıcan, 2 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı tahin, yarım çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı limon suyu, 2 

Hazırlanışı

yemek kaşığı yoğurt, 2 kaşık zeytinyağı.
Patlıcanı közleyin, ince akan bir musluk altında küçük bir bıçak veya parmaklarınızla kabuğunu soyun, sapını atın ve çatalla ezerek püre haline getirin.
Üzerine ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu ve yoğurdu ekleyin, iyice karıştırın.
Servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin. Yanında kızarmış ekmek ile servis yapabilirsiniz. Süslemek için pul biber veya maydanoz kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

8 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

yaprak sarma,zeyrinyağlı,sarma

Malzemeler
500 gram salamura yaprak
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet domates (kabukları soyulmuş, ufak doğranmış)
1,5 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 yemek kaşığı nane
2 adet kesme şeker
Tuz, karabiber
Pişerken eklemek için
2 su bardağı ılık su
Piştikten sonra üzeri için
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazirlanışı

Öncelikle pirinci kaynar suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin.
Suyunu süzüp iyice yıkayın.

Soğanı doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun.

Kesme şeker ve tuzu bu esnada katarsanız daha lezzetli oluyor. Kesme şeker ve tuzu katın.

Soğanlar şeffaflaşınca dolmalık fıstıkları ilave edip renkleri değişinceye kadar kavurun.

Pirinçleri ekleyin.

Yaklaşık 1-2 dakika kavurup domatesleri, kuş üzümünü, yeni baharı ve karabiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.

Ocağın altını kapatın.

Yaprakları kaynar suya ekleyip çıkarın ve bol soğuk suda yıkayın.

Yapraklarınızı açarken yırtık olanları kenara ayırıp tencerenin altına dizin.

Açtığınız yaprakların uç kısımlarını kopartın.

Açtığınız her yaprağın geniş olan kısmına bir miktar iç harçtan koyup, önce kenarları kapamak sureti ile parmak şeklinde sarın.

Genişçe bir tencereye dizmeye başlayın.

Tüm iç harcınız ve yapraklarınız bitine kadar bu işlemi yapın.

Pişirmeye başlarken tüm yaprakların üzerine açılmamaları için bir tabak kapatın.

Tencerenin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve orta ateşte tencerenin ağzını kapatıp suyun tamamını çekene kadar pişirin. (Yapraklarınız taze ise pişirme suyuna tuz ilave edebilirsiniz).

Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp bir beş dakika dinlendirin.

Üzerine 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirip yaklaşık yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.

Yanında limon dilimleri ve bol maydanoz ile servis yapın.

Afiyet Olsun.



7 Aralık 2014 Pazar

Bi Dur Be Kardeşim.

yazılarım


Bi dur be kardeşiiim…
Her an bir şeyleri ister dururuz hayatımız boyunca hatta Tanrıyla pazarlık yapanlar bile olur, ‘’Tanrım dileğim olursa şu iyiliği yapıcam, iyi bir insan olucam’’ gibi işi garantileme çabası sürer durur…
Dileğin oldu mu, hadi gözün aydın diyeceğim ama başka başka hayalleri kovalamaya başlamışsındır çoktan, durmak yok yeni isteklere hayallere devam…
E nereye koşuyorsun be canım hayalin gerçekleşti mi? bi dur dinlen tadını çıkar soluklan. Zaman sana sınırsızca bahşedilmedi mi, harcarsın nasıl olsa.
Aza kanaat yok çoğu bulmaya devam edersin, hep daha fazlasını istersin sonra bir bakmışsın ki ömrünü yarılamışsın, yorulmuşsun, yaşamında yanından geçip giden minik güzel anları görememişsin kısaca hayatın tadına varamamışsın…
Oysa beklentilerini azaltsaydın küçük şeylerle mutlu olabilseydin, hayattan aldıklarınla mutlu olabilseydin daha iyi olmaz mıydı?
Ağır ol bak çevrene ama sadece bakma gör de eşsiz güzellikleri, kokla doğayı, sevdiklerini, farkına var aslında hayat yetindiğin kadar da güzel.


Künefe

tatlı

Malzemeler
150 gr yaş kadayıf
150 gr tuzsuz dil peyniri
50 gr tereyağı
yarım çay bardağı üzüm pekmezi
1 bardak şeker
1 bardak su
1 limon


Hazırlanışı
Kadayıf tellerini elle çekerek açın ve kırın
Künefe tabağının dibi ve kenarlarını tereyağ ile iyice yağlayın
 Tel kadayıfın yarısını tabağın içine serin ve her tarafına eşit olacak şekilde bastırarak yerleştirin. ince bir iyice bastırılmış bir katman yapmanız çok önemli
Dil peynirinizi elinize ince şeritler halinde açın, ve kadayıf yatağının ortasına doğru eşit şekilde yayarak yerleştirin
Kalan kadayıfı üzerine dikkatlice kapatın ve üzerine iyice bastırın
Üzerini de birazcık yağlayın ve tabağınızı orta ateşteki ocağa alın
8 – 10 dakika kadar bir tarafını pişirdikten sonra diğer tarafını çevirmeden önce fırça ile üzerine biraz sulandırdığınız pekmezden sürün
Tabağın içindeki künefeyi alt üst ettikten sonra üzerinde kalan bölüme de aynı pekmezden biraz sürün ve 8-10 dakika daha pişirin
Ayrı bir tencerede 1 bardak şeker ile 1 bardak suyu birkaç damla limon sıkarak kaynatın ve şerbetini hazırlayın
Sıcak tatlıya ılık şerbet vererek servis yapın
Afiyet Olsun


Limonlu Su Muhallebisi

muhallebi,limonlu muhallebi,su muhallebisi

Canınız ansızın tatlı bir şeyler mi çekti, işte size pratik tatlı krizinizi giderecek fresh bir muhallebi tarifi, enfes J

Malzemeler
1 su bardağından biraz az buğday nişastası
3 su bardağı su
1 su bardağı soğuk süt
½ su bardağı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı şeker
 
Süslemek için Malzemeler

300 gr. limonlu dondurma
1 adet limon kabuğu rendesi


Hazırlanışı
Tencereye şekeri ve suyu ilave edin.
Ayrı bir kapta nişastayı süt ile açın ve içine limon suyu ve kabuğunu ekleyin.
Bu karışımı tenceredeki şekerli suya ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
Servis kaplarına döküp soğuması için kenara alın.
Üzerine bir top Limonlu dondurma koyun ve limon kabuğu serperek servis edin.
Afiyet Olsun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...