29 Ekim 2014 Çarşamba

Midye Dolması

Midye Dolması, Ermeni Usulü

Midye Dolması yapımı biraz meşakkatlidir ama tadına da doyum olmaz :)

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç ( her midye için 1 tatlı kaşığı pirinç hesaplayınız. İç malzemesini yine midye sayısına göre hesaplayın.)

1 su bardağı zeytinyağı

4 orta boy soğan
1 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
Yarım demet dereotu
2 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı tuz
limon
1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, şeker


İç malzemenin hazırlanışı:
1- Soğan rendelenir, dereotu sapları ince doğranır. Fıstıkla beraber zeytinyağı ile hafif pembe kavrulur.
2- Ayıklanıp yıkanmış pirinç katılıp birkaç kere çevrilir.
3- İki bardak sıcak su konup orta ateşte suyunu çekinceye

kadar pişirilir. 10- 15 dakika kapak kapalı olarak buharı ile demlendirilir.

4- İnce kıyılmış dereotu, nane, temizlenmiş üzüm, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz, şeker, limon suyu konup karıştırılır.
5- Hazırlanan sebzelere doldurulur veya sarılır. Tencereye dizilip 2 bardak sıcak su konur. Orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. Üzerine yarım kahve fincanı zeytinyağı gezdirilir.
6- Soğuyuncaya kadar kapak aralık tutulur (kurumaması ve parlak olması için).
7- Tabağa dizilip, limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süslenir.




Midyelerin hazırlanışı:


1- 30- 35 tane büyük ve siyah midyeye bir avuç tuz atılıp 1- 2 saat bırakılır. Sonra bıçakla kazınarak yıkanır.
2- Midyelerin düz taraflarına bıçak sokularak ikiye açılır. İçindeki tüyler kesilip iyice yıkanır.
3- Hazırlanan zeytinyağlı dolma içi midyelere sıkıca doldurulup tekrar kapatılır.
4- Tencereye yerleştirilip ölçülü suyu konur (2 su bardağı). Üzerine madeni bir tabak kapatılır. Sonra da tencerenin kapağı örtülerek orta ateşte pişirilir.
5- Suyunu tamamen çekince 5- 10 dakika daha ateşte tutulur.
6- Pişince soğumaya bıralırı.
7 -limon dilimleri ile tabağa yerleştirilir.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...