18 Ekim 2014 Cumartesi

Ayın Biri Kilisesi

klise,aybir,ermeni,hristiyan

Ayın biri kilisesine beni ilk kez iki yıl önce eşim götürmüştü, eşim Ermeni olduğu için her ayın birinde Ayın Biri Kilisesine sabah çok erken saatlerde hiç aksatmadan gider, ben de arada eşimle birlikte gidiyorum.

Ben Müslüman’ım ve bana göre kilisede olsa camide önemli olan maneviyatı yüksek olan bu yerlerde herkesin kendi inancında kabul edilebiliyor ve dua edebiliyor olmasıdır…
Burası her ayın ilk günü, binlerce insanı ağırlıyor, sadece Hıristiyanlar değil Müslümanlar da akın ediyor bu kiliseye…



Vefa Katip Çelebi caddesi üzerinde olup ,Unkapanı Atatürk Bulvarı üzerindeki İstanbul Manifaturacılar çarşısının tam arkasındadır.  Meryem Ana Kilisesi olarak ta bilinir. 

Bir rivayete göre kilisenin altındaki ayazma, 1080'lerden beri var. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u aldıktan sonra kilise yok oluyor, haliyle ayazma da. 1750 yılında bir Rum ailesi bu araziyi satın alıyor, bir gece ailenin kızı rüyasında bahçenin altında bir ayazma olduğunu görüyor ve babasını o ayazmayı bulmaya ikna ediyor. 1755'te buluyorlar. Akan suyun kutsal olduğuna, her derde deva olacağına inandıkları için de buraya bir kilise yapıyorlar. Sonra da bu kiliseyi İstanbullu Rumlara bırakıyorlar.

Küçük ama huzur bulduğumuz bu Kiliseye avludan geçip içeriye girdiğimizde bir tl ye satılan mumlar alıp dileğimizi diliyoruz.



Kilisenin altında Meryem Ana ayazması var, merdivenlerden iniyoruz Kenarda kocaman bir çuval içinde plastik şişeler ve birkaç musluklu bir çeşme var, isteyen musluktan su içiyor, isteyen ufak plastik şişelere suyunu doldurup yanına alıyor.

Eşim her musluktan sırayla şişeye su alıyor ben de bir musluktan su alıyorum sonra da bir yudum su içip yüzümüzü yıkıyoruz ve suyumuzu yanımıza alıp yukarıya çıkıyoruz.
Eşim ve ben kendi inancımızda duamızı ediyoruz ve huzurla ayrılıyoruz.

Ayın Biri kilisesini görmediyseniz gitmenizi öneririm, ben dileklerimizin gerçekleştiğini ve bereket getirdiğini görüyorum…




15 Ekim 2014 Çarşamba

Biget -Avcılar

restoran,mekan,yemek,menü

Bugün sizlere eşimle hafta sonu gittiğim ve beğendiğim güzel bir mekan önereceğim. 

Biget Avcılar E-5 yolu üzerinde dış dekoru ile sizi içeri davet ediyor, otoparkında valesi var, girişte personel sizi güler yüzle karşılıyor. 

Başlangıç olarak getirdikleri tereyağ, lor peyniri ve mezeleri küçük ama lezzet kalitesi yüksekti,

Perde Pilavı,Güveç mantar ve içli köfteyi beğendim

Zengin bir menü içeriği var ama tercihimiz ızgara köfteden yana oldu.

Ücret normalin biraz üzerinde ama iç dekor şıklığı servis düzeni ve lezzet için kabul edilebilir.




Bu mekana 10 üzerinden 8 veriyorum J




14 Ekim 2014 Salı

Pastırmalı Humus

humus,pastırma,yemek,tarif

Bu tarifi sizlerle keyifle paylaşıyorum çünkü humus benim en sevdiğim meze çeşididir.   İçinde bulunan tahinin bıraktığı aromaya da bayılırım ayrıca bu tarifte humus ve pastırma çok iyi bir ikili oluyor :)

MALZEMELER
  • 1 kg Nohut
  • 1 Çorba Kaşığı Tuz
  • 1 Çorba Kaşığı Tahin
  • ½  Çorba Kaşığı Kimyon
  • ½  Margarin
  • 3 Diş Dövülmüş Sarımsak
  • 50 gr Pastırma
  • 2 Çorba Kaşığı İç Fıstık

HAZIRLANIŞI

Nohutları bir gece önceden su ile dolu olan tencereye alın ve tuz ilave edip ıslatmaya bırakın. 
Ertesi gün nohutları bir tencerede 1 saate yakın haşlayın. 
Nohutlar haşlandıktan sonra 2 bardak su ile mikserden geçirin. 
Çekilmiş nohutları tencereye alın ve tahin, kimyon, margarin, sarımsak ve 2 bardak su ilave ederek su kendini çekene kadar kısık ateşte 20 dakika durmadan karıştırarak kaynatın. İstenilen kıvama geldiğinde servis tabağına alın. 
Bir tavada pastırmayı ve iç fıstığı tavada 3 dakika kızartın. 
Kızaran karışımı humusun üzerine serpiştirin.

Afiyet olsun.



Bozca Ada ve Çanakkale

gezi,seyahat,fotoğraf,,doğa,deniz












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...