Bugün sizlere İstanbul Ermeni mutfağının
vazgeçilmez mezesi olan Topik'den bahsedeceğim.
Topik Zsnunt (İsa’nın doğumu, noel) ve Zadig
(Paskalya) dönemlerinin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir, Ermeni mutfağına özgü törensel anlamı olan bir yemektir.
Yediğinizde kendisine hayran kalacağınız bir
mezedir.
Topik günümüzde İstanbul´da yalnızca Ermeni nüfusun
yoğun olarak yaşadığı semtlerden biri olan Kurtuluş´ta satılır oldu artık...
Eşim de bir İstanbul Ermenisi ve kayınvalidemler de bu
semtte oturuyor.
İki yıllık evliyim ve yaşadıkça anladım ki yemek
kültürleri bizlere çok benziyor.
Ancak yemek kültürleri bizlere benzese de kendilerine
has öyle değişik yemekleri ve onların kendine has öyle tadları var ki, hayran
kalmamak mümkün değil,kayınvalidemin yemeklerini ve mezelerini ne zaman yesem tadı
damağımda kalıyor ve hemen tarifini alıyorum, bunlardan biri de yemeklere meze
olan “topik”
Topik’i ilk kez kayınvalidemde noel de yedim ve tadına
hayran kaldım, size de denemenizi tavsiye ederim…
Malzemeler
1 kg
haşlanmış nohut
7 adet haşlanmış orta boy patates
4 kg piyazlık doğranmış soğan
1 kg tahin
3 çorba kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı şeker
100 gr dolmalık fıstık
100 gr dolmalık üzüm
Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Tuz
Düdüklü tencerede soğanları haşlayın (pimi çıkardıktan sonra 20 dakika).
Soğanlar soğuduktan sonra iyice sıkarak boş bir kaba alın.
Elinizle yuvarlayarak açın.
Hazırlanışı
Nohutların
kabuklarını soyun ve patateslerle beraber püre haline gelene kadar robotta
ezin. Zeytinyağı ve tuz katıp, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
İçine
tarçın, tahin, yeni bahar, karabiber, şeker, fıstık ve üzümü katıp güzelce
karıştırın.
Nohutlu
hamurdan bir avuç büyüklüğünde bir parçayı iki parça streç film arasına koyun.
Üstteki
filmi kaldırıp bir avuç kadar soğanlı harçtan hamurun üzerine koyup kenarlarını
kapatın. Kenarların fazla parçalarını alıp hamura top şeklini verin ve servis
tabağına yerleştirin.
Üzerine
tarçın, kuş üzümü, fıstık, zeytinyağı ve limon dökerek servis edin.
Afiyet
Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder