8 Aralık 2014 Pazartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

yaprak sarma,zeyrinyağlı,sarma

Malzemeler
500 gram salamura yaprak
1 adet büyük boy kuru soğan
2 adet domates (kabukları soyulmuş, ufak doğranmış)
1,5 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1,5 yemek kaşığı nane
2 adet kesme şeker
Tuz, karabiber
Pişerken eklemek için
2 su bardağı ılık su
Piştikten sonra üzeri için
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazirlanışı

Öncelikle pirinci kaynar suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin.
Suyunu süzüp iyice yıkayın.

Soğanı doğrayıp zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun.

Kesme şeker ve tuzu bu esnada katarsanız daha lezzetli oluyor. Kesme şeker ve tuzu katın.

Soğanlar şeffaflaşınca dolmalık fıstıkları ilave edip renkleri değişinceye kadar kavurun.

Pirinçleri ekleyin.

Yaklaşık 1-2 dakika kavurup domatesleri, kuş üzümünü, yeni baharı ve karabiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.

Ocağın altını kapatın.

Yaprakları kaynar suya ekleyip çıkarın ve bol soğuk suda yıkayın.

Yapraklarınızı açarken yırtık olanları kenara ayırıp tencerenin altına dizin.

Açtığınız yaprakların uç kısımlarını kopartın.

Açtığınız her yaprağın geniş olan kısmına bir miktar iç harçtan koyup, önce kenarları kapamak sureti ile parmak şeklinde sarın.

Genişçe bir tencereye dizmeye başlayın.

Tüm iç harcınız ve yapraklarınız bitine kadar bu işlemi yapın.

Pişirmeye başlarken tüm yaprakların üzerine açılmamaları için bir tabak kapatın.

Tencerenin üzerine 2 su bardağı ılık su ilave edin ve orta ateşte tencerenin ağzını kapatıp suyun tamamını çekene kadar pişirin. (Yapraklarınız taze ise pişirme suyuna tuz ilave edebilirsiniz).

Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp bir beş dakika dinlendirin.

Üzerine 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı gezdirip yaklaşık yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.

Yanında limon dilimleri ve bol maydanoz ile servis yapın.

Afiyet Olsun.



7 Aralık 2014 Pazar

Bi Dur Be Kardeşim.

yazılarım


Bi dur be kardeşiiim…
Her an bir şeyleri ister dururuz hayatımız boyunca hatta Tanrıyla pazarlık yapanlar bile olur, ‘’Tanrım dileğim olursa şu iyiliği yapıcam, iyi bir insan olucam’’ gibi işi garantileme çabası sürer durur…
Dileğin oldu mu, hadi gözün aydın diyeceğim ama başka başka hayalleri kovalamaya başlamışsındır çoktan, durmak yok yeni isteklere hayallere devam…
E nereye koşuyorsun be canım hayalin gerçekleşti mi? bi dur dinlen tadını çıkar soluklan. Zaman sana sınırsızca bahşedilmedi mi, harcarsın nasıl olsa.
Aza kanaat yok çoğu bulmaya devam edersin, hep daha fazlasını istersin sonra bir bakmışsın ki ömrünü yarılamışsın, yorulmuşsun, yaşamında yanından geçip giden minik güzel anları görememişsin kısaca hayatın tadına varamamışsın…
Oysa beklentilerini azaltsaydın küçük şeylerle mutlu olabilseydin, hayattan aldıklarınla mutlu olabilseydin daha iyi olmaz mıydı?
Ağır ol bak çevrene ama sadece bakma gör de eşsiz güzellikleri, kokla doğayı, sevdiklerini, farkına var aslında hayat yetindiğin kadar da güzel.


Künefe

tatlı

Malzemeler
150 gr yaş kadayıf
150 gr tuzsuz dil peyniri
50 gr tereyağı
yarım çay bardağı üzüm pekmezi
1 bardak şeker
1 bardak su
1 limon


Hazırlanışı
Kadayıf tellerini elle çekerek açın ve kırın
Künefe tabağının dibi ve kenarlarını tereyağ ile iyice yağlayın
 Tel kadayıfın yarısını tabağın içine serin ve her tarafına eşit olacak şekilde bastırarak yerleştirin. ince bir iyice bastırılmış bir katman yapmanız çok önemli
Dil peynirinizi elinize ince şeritler halinde açın, ve kadayıf yatağının ortasına doğru eşit şekilde yayarak yerleştirin
Kalan kadayıfı üzerine dikkatlice kapatın ve üzerine iyice bastırın
Üzerini de birazcık yağlayın ve tabağınızı orta ateşteki ocağa alın
8 – 10 dakika kadar bir tarafını pişirdikten sonra diğer tarafını çevirmeden önce fırça ile üzerine biraz sulandırdığınız pekmezden sürün
Tabağın içindeki künefeyi alt üst ettikten sonra üzerinde kalan bölüme de aynı pekmezden biraz sürün ve 8-10 dakika daha pişirin
Ayrı bir tencerede 1 bardak şeker ile 1 bardak suyu birkaç damla limon sıkarak kaynatın ve şerbetini hazırlayın
Sıcak tatlıya ılık şerbet vererek servis yapın
Afiyet Olsun


Limonlu Su Muhallebisi

muhallebi,limonlu muhallebi,su muhallebisi

Canınız ansızın tatlı bir şeyler mi çekti, işte size pratik tatlı krizinizi giderecek fresh bir muhallebi tarifi, enfes J

Malzemeler
1 su bardağından biraz az buğday nişastası
3 su bardağı su
1 su bardağı soğuk süt
½ su bardağı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı şeker
 
Süslemek için Malzemeler

300 gr. limonlu dondurma
1 adet limon kabuğu rendesi


Hazırlanışı
Tencereye şekeri ve suyu ilave edin.
Ayrı bir kapta nişastayı süt ile açın ve içine limon suyu ve kabuğunu ekleyin.
Bu karışımı tenceredeki şekerli suya ekleyin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kıvam almasını sağlayın.
Servis kaplarına döküp soğuması için kenara alın.
Üzerine bir top Limonlu dondurma koyun ve limon kabuğu serperek servis edin.
Afiyet Olsun.


Pekmezli Un Helvası

un helvası,helva,pekmezli helva

Malzemeler
125 gr. tereyağı
2 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı pekmez
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı ceviz – kabaca doğranmış


Hazırlanışı
Tencerede tereyağını eritin, tereyağı eridiğinde unu ekleyin ve esmerleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavurun.
Dövülmüş ceviz, toz şeker, pekmez süt ve suyu ekleyip karıştırmaya devam edin.
Pürüzsüz bir hale gelinceye kadar 5-6 dakika daha karıştırmaya devam edin.
Sıcakken şekil vererek ılık bir şekilde servis edin.
Afiyet Olsun.


Karamel & Muzlu Cup

muzlu kup,karamelli kup,kup,cup

Malzemeler
½ litre Süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı nişasta
½ su bardağı toz şeker
1 paketvanilya 
 
Karamel için Malzemeler

1 su bardağı şeker
1-2 yemek kaşığı krema
 
Ara katlar için Malzemeler

2 adet muz
1 su bardağı yer fıstığı


Hazırlanışı
Tencereye un, süt, şeker, nişasta ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kıvama geldiğinde kenara alın ve soğutun.
Muzu çatalla ezerek püre haline getirin. Yer fıstıklarını havanda dövün ve tavada kavurun.
Karamel için şekeri bir tavaya koyun ve hiç oynamadan kenarlardan hareketlenerek renk alıp karamel olmasını sağlayın. Ardından kremayı ekleyip çok hızlı bir şekilde karıştırarak homojen olmasını sağlayın.
Bardaklarınızın 3′te 1′ini muhallebi ile doldurun. Üzerine muz, fıstık ve karamel koyun. Yeniden muhallebi koyun ve muz, fıstık karamel koyun, en son yeniden muhallebi koyup en üstüne karamel, son olarak da fıstık serperek servis edin.
Afiyet Olsun.




Kakaolu İrmik Tatlısı

irmik tatlısı,kakaolu,kakaolu irmik

Malzemeler
1 litre süt
10 yemek kaşığı toz şeker
9 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı kakao


Hazırlanışı
Bir tencerenin içine süt, şeker ve irmiği koyup orta ateşte karıştırarak pişirin.
Süt kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alıp içine tereyağı, portakal kabuğu ve vanilyayı ekleyip karıştırın.
Küçük kaplarınızı yarısına kadar hazırladığınız karışımla doldurun. Tencerede kalan irmik tatlısına kakao ekleyip iyice karıştırın.
Kakaolu irmik tatlısını kaplardaki sade irmik tatlısının üzerine doldurun.
Buzdolabında dinlendirin. Dinlenen tatlınızı dolaptan çıkartıp, tersyüz edin ve üzerini portakal kabuğu ile süsleyerek servis edin.
Afiyet Olsun.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...